Bursadan DOSAB Termik Santraline Hayır

TOÇ BİR-SEN 10 ve 52 Nolu Bursa Şubeleri, Bursa Gıda Tarım ve Hay..

01 Ocak 1970 Perşembe 02:00
Bursadan DOSAB Termik Santraline Hayır


TOÇ BİR-SEN 10 ve 52 Nolu Bursa Şubeleri, Bursa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü önünde gerçekleştirdikleri ortak basın açıklaması ile DOSABda yapılması planlanan termik santrale karşı çıktı.

TOÇ BİR-SEN 10 ve 52 Nolu Bursa Şube Başkanlıkları gerçekleştirdikleri ortak basın açıklaması ile Demirtaş Organize Sanayi Bölgesinde yapılması planlanan termik santrali protesto etti. Bursa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü önünde yaptığı basın açıklamasında kömürlü termik santrallerin insan sağlığı, doğal hayat ve şehrin geleceği açısından büyük tehlikeler ve tehditler içerdiğini belirten TOÇ BİR-SEN 10 Nolu Şube Başkanı Lütfü Günerigök, termik santralin hançer saplamaktan farksız olduğunu ifade ederek, "Kömürlü termik santrallerin erken ölümlere, sakatlıklara ve hastalıklara sebebiyet verdiği bilimsel olarak ispatlanmış bir gerçektir. Bu bilimsel gerçeğe rağmen DOSABda Kömürlü Termik Santral kurmak, bağrımıza hançer saplamaktan farksızdır" dedi. Termik santrali kurulmaması için yetkililere çağrıda bulunan Başkan Lütfü Günerigök, konuşmasına şöyle devam etti: "İnsan, çevre ve şehir açısından sayılamayacak kadar zararları, tehditleri ve tehlikeleri beraberinde getirecek olan DOSAB Termik Santraline, Hayır diyoruz. Bugünümüzü ve geleceğimizi tehdit eden ve tehlikeye atan bu kömürlü termik santralin kurulmaması için başta siyasetçiler ve kent yöneticileri olmak üzere herkesi, her kesimi ve her kurumu duyarlı olmaya çağırıyoruz."
"BURSA HALA BİR TARIM ŞEHRİ"

Açıklamasında her ne kadar sanayisi gelişse de Bursanın hala bir tarım şehri olduğunu hatırlatan Başkan Lütfü Günerigök, "Bursa zeytin üretiminin yüzde 17sini, şeftali ve armut üretiminin yüzde 30unu, sanayi domatesinin yüzde 35ini, siyah incir ve ahududunun yüzde 95ini üreten bir ildir. Siyah incir üretiminde dünyada birinci sırada, yaş sebze ve meyve ihracatında Türkiyede dördüncü sırada yer almaktadır. Türkiyede meyve suyu üretiminin yüzde 26sı, konserve üretiminin yüzde 47si, dondurulmuş gıda üretiminin yüzde 61i, domates salçası üretiminin yüzde 64ü Bursada gerçekleştirilmektedir" dedi. Termik Santralden salınacak toz ve zehirli gaz yüzünden sebze ve meyve üretimi olumsuz etkileneceğine dikkat çeken Lütfü Günerigök, "Bursaya özgü meyveler olan şeftalinin, deveci armudunun, zeytinin ve siyah incirin geleceği kararır. Termik santralin bacasından atılan gazların etkisiyle evcil hayvanlarda verim azalır, yaban hayvanların nesli tükenmeyle, yok olmayla karşı karşıya kalır" diye konuştu.

 "BAZ İSTASYONU İSTEMİYORUZ"

Basın açıklamasında Bursa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü çatısında farklı GSM şirketlerine ait baz istasyonların bulunduğunu belirten TOÇ Bir-Sen 10 Nolu Şube Başkanı Lütfü Günerigök, "Bu husus kurum çalışanları olarak bizleri tedirgin ettiği gibi huzursuz da ediyor" diyerek, sözlerini şu cümlelerle noktaladı: "Baz istasyonları tarafından çevreye yayılan mikrodalgalar; dokuları ısıtmak suretiyle termal etki yaptığı, vücuttaki hücrelerin kimyasını bozduğu, bu sebeple sağlık açısından risk oluşturduğu ve kalıcı etkiler bıraktığı bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçek olarak karşımızda durmaktadır. Bu vesile ile kira geliri karşılığı geleceğimizi riske eden bu baz istasyonlarının en kısa sürede kaldırılmasını kurum yöneticilerimizden de talep ediyoruz."

 "DOSAB TERMİK SANTRALİNE KESİNLİKLE KARŞIYIZ"

Memur-Sen camiası olarak DOSABta yapılması istenilen termik santrale kesinlikle karşı olduklarını ifade eden Memur-Sen Bursa İl Temsilcisi Numan Şeker, "Ecdat yadigârı Yeşil Bursa olarak anılan şehrimize termik santral yapılmasını istemiyoruz. Termik santrali olarak planlanan arazi, tamamen tarıma elverişli yeşil arazidir. Bunun şehrimize getireceği külfeti, eksisi ve artısı ile çok iyi değerlendirilerek ona göre adım atılmalıdır. Sivil toplum örgütü ve sendika olarak, DOSABSİADın termik santralden bir an önce geri adım atılması gerektiğine inanıyoruz" diyerek sözlerini şu cümlelerle tamamladı: "DOSABSİAD, sivil toplum örgütlerini davet edip termik santralin eksisi ve artısını enine boyuna tartışarak, kamuoyunu bu konuda ikna etmelidir. Çünkü şu an bizim gibi kamuoyunda hiç kimse termik santralin doğru olduğu ile ilgili bir görüşüsavunmuyor. Bu nedenle termik santralin yapılmasına kesinlikle karşıyız."