Hoş Geldin Ya Şehr-i Ramazan

Orucun Tuttuğu Kimselerden Olabilmek Dileğiyle!

22 Mart 2023 Çarşamba 17:43
Hoş Geldin Ya Şehr-i Ramazan

11 Ayın sultanı Ramazan ayına giriyoruz. Ramazan meşakkatli ve kutlu bir yolculuktur. Nefsin, tutkuların ve zaafların dizginlendiği, insanın kendi içine doğru çekildiği, kendisini sigaya çekerek acziyetinin idrakine vardığı sessiz ve sükûn içinde bir devinimdir. İnsanı bedeni ve ruhi olarak aşağı çeken ağırlıklardan arınma imkânıdır, durulmadır. Çünkü insan oruç tutar, iftar eder.

Ramazan oruç vasıtasıyla vakti idrak etme halidir. Zamanın sayılara gelmeyen yanını keşfetme, anı yaşama zevkini tatma, geçmişi ve geleceği o manevi an ile anlamlandırma ve bunu hayatın tamamına tatbik etmektir. Zamandan vakte geçme ve vaktin bereketine varma durumudur. Vaktin bereketine varlık bereketi eşlik eder. Böylece insan benliğini Ramazan ile, oruç ile zaman ve mekanın olumsuzluklarından temizler. Merhum Akif Emre, bu durumu çocuk safiyetine yaklaşma olarak açıklar: “Oruçla arınan büyüklerin ruhu arındıkça çocuklara yaklaşır. ''Çocuklaşmaz'' ama çocukların safiyetine yaklaşır.”

Mübarek Ramazan ayı insana kendini ve maddi varlığını aşma imkânı sunar. Ramazan, tevazuyu, fedakârlığı, merhameti, yardımlaşmayı ve paylaşmayı öğretir. Kapı komşusundan dünyanın dört bir yanına aç susuz veya zulme uğrayan her insanın derdini dert edinme ahlakını kalbe ve bedene giydirir. Bu yıl Ramazan ayına deprem bölgesinin hüznüyle giriyoruz. Ülkemizin karşı karşıya kaldığı depremler ve sel felaketinde on binlerce insanımızı yitirdik. Aileleri, akrabaları, arkadaşları ve sevenleri kaybettikleri canlarının kederiyle üzüntüsüyle kalakaldı. Biz de büyük Memur-Sen ailesi olarak yüzlerce kardeşimizi depremde kaybettik. Onların dertleriyle dertlenmek en büyük sorumluluğumuz. Acılarına merhem olmak, hayatlarını kolaylaştırmak, normalleştirme yolunda çaba göstermek en büyük görevimiz. Ramazan’dan esecek merhamet rüzgârlarına gayretimizle katılalım. Açılacak rahmet kapılarına sorumluluklarımızı yerine getirmiş olarak girelim. Deprem bölgesini çabalarımız, çalışmalarımız ve desteklerimizle ihya edelim. Bölgeyi birlikte ayağa kaldıralım.

Ramazan’a eriştiğimiz bu vakitlerde deprem ve sel felaketlerinde vefat eden kardeşlerimize rahmet, ailelerine ve sevenlerine başsağlığı, yaralılarımıza Allah’tan şifa diliyoruz. Ramazan ayının barışa, esenliğe, mazlumların güvenliğine vesile olmasını temenni ediyoruz. Gönüllerimize ferahlık, evlerimize bereket, ülkemize ve İslam âlemine hayır ve huzur getirmesi, bizleri bir birlerimizin duası kılması dileğiyle Ramazan’ınız mübarek olsun!