İSRAF VE AÇLIK TÜM DÜNYANIN ORTAK SORUNUDUR

16 Ekim 2021 Cumartesi 09:25
İSRAF VE AÇLIK TÜM DÜNYANIN ORTAK SORUNUDUR

Toç Bir-Sen Genel Başkanı Hüseyin Öztürk, 16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada; gıda güvencesi, gıda güvenilirliği, israf ve açlık gibi konulara dikkat çekti.

Öztürk, bir yanda artan nüfusla birlikte gıda israfında da büyük bir artış yaşandığını diğer yanda ise dünya nüfusunun yaklaşık onda birinin açlıkla mücadele ettiğini kaydetti.

“Covid-19 Salgını Gıda Krizini Derinleştirdi”

Güvenilir ve sağlıklı gıdaya ulaşılabilir olmanın yanı sıra gıda güvencesinin temin edilebilmesinin en temel insan haklarından biri olduğunu ifade eden Öztürk, tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisinin dünyanın birçok bölgesinde insanların gıda erişimine engel olduğunun altını çizdi.

2020 yılında dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 10'unun yetersiz beslendiğini söyleyen Öztürk; “Covid-19 salgını ile birlikte kısıtlamalar ve karantina önlemleri kapsamında birçok ülke sınırlarını kapattı. Bu kapanmalar gıda tedarikinde büyük sorunları ve sıkıntıları da ne yazık ki beraberinde getirdi. Gıda erişiminden endişe duyan ülkelerin ise gıda ihracatlarını kısıtlaması savaştan, çatışmalardan, ekonomik sorunlar ve iklimsel sorunlardan etkilenen ülkelerde gıda krizini daha da derinleştirdi” dedi.

“İsraf ve Bilinçsiz Tüketim İle Geleceğimizi Tüketiyoruz”

İsraf ve bilinçsiz tüketimin de sonuçlarının her geçen gün korkunç boyutlara ulaştığını kaydeden Öztürk, Birleşmiş Milletler'in yayınladığı rapora göre Dünyada açlık oranlarının 15 yılın zirvesinde olduğunu ve bu durumun da hem mutlak hem de oransal olarak nüfus artışını geride bıraktığını söyledi.

“Dünyanın karşı karşıya kaldığı en büyük sorunların başında gıda kayıpları, israf ve açlık yer almaktadır” diyen Öztürk: “2020 yılında tüm Dünyada açlık yaşayan ve yetersiz beslenen insanların sayısı üzücüdür ki 800 milyonu aştı. Yani bugün her 10 kişiden biri maalesef yetersiz besleniyor, ya da açlıkla mücadele ediyor.

Öte yandan israf, bilinçsiz gıda kullanımı ve tüketimi nedeniyle yaşanan gıda kaybı da gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Sadece Türkiye'de her yıl 19 milyon ton gıda çöpe atılıyor. Dünya çapında yetersiz beslenen, kronik açlık ve susuzluk çeken yaklaşık 800 milyonu aşkın insana yetecek 931 milyon ton gıda ise her yıl israf ediliyor.

Yani bir taraf ‘açlıkla’, diğer taraf ‘israfla’ mücadele etmeye çalışıyor. Bu vahim tablo, tüm insanlığın ortak sorunudur. Bu sorunun, adaletsizliğin çözümü için gıda üretiminde ve güvenliğinde, yoksulluğa ve açlığa karşı tüm dünya kamuoyu birlikte mücadele etmelidir. Bilinçsiz tüketim ve israf ile mücadele kararlılıkla sürdürülmeli, doğal kaynakların emperyal amaçlar için yağmalanmasına göz yumulmamalı, toprağımıza, suyumuza sahip çıkılmalı, sanayileşmeye ve şehirleşmeye teslim edilmemelidir” dedi.

Öztürk, Tarım ve Ormancılık Hizmet Kolunun Yetkili Sendikası Toç Bir-Sen olarak; insanların açlıktan ve susuzluktan ölmedikleri, dünya kaynaklarının adil bir şekilde dağıtıldığı, herkesin güvenilir ve yeterli gıdaya ulaşabildiği ve kaynakların doğru kullanıldığı bir dünya hedefi ile STK’lar ile işbirliği içinde çalışmaya devam edeceklerinin de altını çizdi.