Malatya Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürlüğünce yürütülen "Kl..
01 Ocak 1970 Perşembe 02:00Malatya Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürlüğünce yürütülen "Klon Anaçlarla Meyve Fidanı Üretim Tekniği ve Bodur Meyvecilik Uygulamaları" isimli AB Leonardo da Vinci Hareketlilik Projesi başarılı bir şekilde devam ediyor. Projenin Almanya, Hollanda ve Belçikada yapılan teknik çalışmaları tamamlanmış olup, Proje ekipleri Malatyaya döndüler.
Malatya Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü ve projenin yerel ortaklarının Yeşilyurt Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, Battalgazi Ziraat Odası Başkanlığı, Birlik Fidancılık Ve Peyzaj Ltd. Şti., Fipa Fidancılık Ekolojik Tarım San. Tic. Ltd. Şti.,Hatay Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden iştirak eden Ziraat Mühendisi, Ziraat Teknisyeni, Teknik elemanlar, meyvecilik ve fidancılık yapan çiftçilerden oluşan 20 kişilik ekip Almanya, 10 kişilik ekip Hollanda ve 14 kişilik ekip Belçika çalışmalarına katıldı, katılımcılar içinde 2 engelli çiftçimiz de yer aldı.
Projenin yurt dışı çalışmalarında katılımcılar; Avrupa ülkelerinde, meyve fidanı üretimine yönelik çalışmalar, fidan üretim yapıları ve ortamları, klon anaçlar, önemli meyve çeşitleri, bodur meyve bahçelerin tesisi, bakım işleri, Bodur ve yarı bodur meyve ağaçlarına verilen şekiller ve mahsul budaması, fidanlıklar ve meyvecilik işletmelerinin çalışma düzeni hakkında bilgiler aldılar ve yapılan çalışmalara katıldılar.
Katılımcılar, projenin eğitim çalışmalarının haricinde, meyvecilik ile ilgili kamu kurumları, özel kuruluşları, modern bodur meyvecilik işletmeleri, Meyve fidanı Üretme istasyonları, meyve yetiştiriciliği için gerekli alet ve ekipmanları satan firmaları, meyve ürünlerini pazarlayan kuruluşları ve ayrıca meyvecilikle ile ilgili sivil toplum kuruluşlarını ziyaret ettiler. Çiftçilerle ve kurum yetkilileriyle görüştüler. Kurum yetkililerine Malatyayı tanıtıcı çeşitli hediyeler verdiler.
Proje çalışmaları ile Avrupa ülkelerinde uygulanan modern meyveciliğin bölgemizde geliştirilmesi, kalite ve verimliliğin artırılması için meyvecilik sektörü içerisinde çalışanların bilgi ve becerilerinin artırılması en önemli amaçları olan proje ile Avrupada elde edilen kazanım ve tecrübeler bölgemize aktarıp kullanılacaktır.