OGM "Teknik Personel Yönetmelik Değişikliği" Önerilerimiz

Sayı     : MSK.09.TBS.034 /                                      ..

01 Ocak 1970 Perşembe 02:00
OGM "Teknik Personel Yönetmelik Değişikliği" Önerilerimiz




Sayı     : MSK.09.TBS.034 /                                                                                 25/08/2009

Konu  : Yönetmelik Taslağı

ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE

ANKARA

İLGİ: 11.08.2009 tarih ve 10865 sayılı yazınız

İlgi yazılı talebiniz üzerine Orman Genel Müdürlüğü Merkez ve taşra kuruluşlarında yer alacak teknik personelin "Teknik Personel Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği" tarafımızdan titizlikle incelenmiştir.

Yaptığımız tetkik neticesinde, üyelerimizin bizlere aktardığı öneriler de dikkate alınarak sendikamızın somut önerileri gerekçeleriyle birlikte bir rapor halinde ekte sunulmuştur.

Bilgilerinizi ve gereğini arz eder, çalışmalarınızda başarılar dileriz.

Tahsin SUDA                                                          Mustafa Özkaya

            Genel Teşkilatlandırma Sekreteri                                            Genel Sekreter

EKi : Bir Takım Rapor

TOÇ BİR-SENİN

 (TARIM ORMAN VE ÇEVRE ÇALIŞANLARI BİRLİĞİ SENDİKASI)

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEKNİK PERSONEL ATAMA VE YER DEĞİŞTİRME UYGULAMA ESASLARI YÖNETMELİK TASLAĞI İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİNİ

İÇEREN RAPOR

Hizmet Yılını düzenleyen Madde 4 :

Ücretsiz izinli geçen süreler hariç, cümlesinin madde metninden çıkarılarak "Muvazzaf askerlikte geçen süreler dahil olmak üzere, memuriyette geçen ve 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendinde sayılan hizmet sürelerini," şeklinde düzenlenmelidir. Yada "ücretsiz izinde geçen süreler hariç" ibaresinden sonra gelmek üzere "(4688 Sayılı yasa kapsamında olanlar hariç)" açıklaması eklenmelidir.

Gerekçe          : Devlet memurlarının 657ye göre alacakları 6 aylık ücretsiz izinler kısa olduğunda görev sürelerini etkilemeyebilir. Ayrıca bu izin sürelerinde kamu görevi yapmamaktadırlar. Ancak 4688 sayılı yasa kapsamında görevleri gereği 3-5 yıl gibi uzun süre ücretsiz izin alanların bir haksızlığa uğramamaları için kapsam dışı bırakılmamaları gerekir. Çünkü 4688 sayılı yasa kapsamında yasal zorunlulukla alınan bu izin sonucu kuruma dönmeleri halinde telafisi güç sonuçlar doğuracaktır. Kaldı ki bu kişiler yasaya uygun olarak kamu görevi yapmaya devam etmektedirler.

Hizmet Bölgelerini düzenleyen Madde 6 :

Hizmet bölgeleri şeflik ve İşletme müdürlükleri olarak ayrı ayrı uygulanmalıdır. Şeflikler beş bölgeye, işletme müdürlükleri üç bölgeye ayrılmalıdırlar.

Gerekçe          : Bu yönetmeliğe taşradan en çok gelecek eleştiri bu düzenlemeye olacaktır. Çünkü İşletme merkezleri kesinlikle şeflik merkezlerini mahrumiyet derecesi olarak yansıtmamaktadır. Dolayısı ile 2.-3. derecede olan bir işletme müdürlüğünün şeflikleri 5. derece olabilmektedir. Bir örnek verecek olursak: Giresun Orman Bölge Müdürlüğü Espiye Orman İşletme Müdürlüğü listede 3. derecede gösterilmektedir. Orman İşletme şeflikleri Akar-Bakar uygulamasına göre sınırlandırıldığından Alucra(Şebinkarahisar İşletmesi) İlçesi mülki hudutlarında olan Tohumluk şefliği Espiye Orman İşletme Müdürlüğüne bağlıdır. Yine Dereli ilçesi mülki hudutlarında olan Ekindere şefliğinde Espiye İşletmesine bağlıdır. Dolayısı ile bu şeflikler sırf sahilde bulunan Espiye Orman İşletme müdürlüğü hizmet bölgesi olması hasebiyle 3. derece olarak sınıflandırılmıştır. Mülki Hudut olarak bağlı oldukları Şebinkarahisar ve Dereli ilçeleri merkezlerinde kurulu olan işletme şeflikleri bile 4. sınıf olarak tasnif edilmiştir. Bu çok ciddi bir çelişki olup bunun mutlaka çözüme kavuşturulması gerekmektedir. Ayrıca Müdür ve Müdür Yardımcılığının 5 bölgeye ayrılması pratikte çok sıkıntılara yol açması muhtemeldir.

Bölgede zorunlu çalışma sürelerini düzenleyen Madde 7 :

Zorunlu çalışma sürelerini düzenleyen tablo tarafımızdan işin pratiği göz önüne alınarak yeniden düzenlenmiştir.

Yeniden düzenlenen Tablo:

SIRA

NO

ÜNVANLAR

MAHRUMİYET DERECELERİ

1.

Sınıf

2.

Sınıf

3.

Sınıf

4. ve 5.

Sınıf

1

ŞEF
(İşletme Şefi, Amenajman, Kadastro, Koruma, imrarat )

3

3

3

3

2

MÜDÜR YARDIMCISI 
 (İşletme, Fotoğrametri, Yedek Parça)

2

2

3

MÜDÜR
(İşletme, Fotoğrametri, Yedek Parça)

2

2

2

2

Gerekçe          :Bu tabloda özellikle Orman işletme şeflerinin 4. ve 5. bölgelerde çalışma süresi fazladır. Bazen Ormancılıkta şeflikle halk arasında sosyal sıkıntılar baş göstermekte ve bir bölgede işletme şefinin 5 yıl gibi uzun süre kalması telafisi güç sorunlar doğuracaktır.

            İşletme müdürlüğü ve müdür yardımcılığı ile ilgili sürelerde atamaları düzenleyen 3. bölümdeki sürelerle çelişmektedir. Bir işletme şefi 1. bölgede hiç çalışmadan Müdür yardımcısı, Müdür yardımcısı 1. ve 2. bölgelerde hiç görev yapmadan İşletme müdürü, İşletme müdürleri ise 1. ve 2. bölgelerde hiç görev yapmadan Bölge Müdür yardımcısı olabilmektedirler. Bu sürelerin 13-14 ve 15. maddelerde yer alan sürelere uygun hale getirilmelidir.

Ayrıca 12-13-14 maddelerde düzenlenen süreler hazırlanan taslağın maddeleri arasında çelişki olduğu gibi, Görevde Yükselme Yönetmeliği ile de bağdaşmamaktadır. Şöyleki: OGM MEMURLARININ GÖREVDE YÜKSELME ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK uyarınca; 20.08.2005 tarih ve 25912 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Orman Genel Müdürlüğü Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin Görevde Yükselme suretiyle Atanacaklarda Aranılacak Şartlar Bölümüne göre;

            İşletme Müdür Yardımcığı Eğitim ve Sınavına katılacakların 10 yıllık hizmetinin en az 5 Yılı İşletme Şefliği görevinde çalışma zorunluluğu bulunmaktadır.

İşletme Müdürlüğüne katılabilmek için 13 Yıllık hizmet süresinin en az 2 yılı İşletme Müdür yardımcılığı veya İşletme Müdür Yardımcılığı sınavını kazandıktan sonra amenajman heyeti veya kadastro komisyonu başkanı veya üyesi veya işletme şefi veya mühendis olarak en az 2 yıl süreyle çalışmış olmak. ) şartları bulunmaktadır.

Bu nedenle hazırlanan taslağın maddeleri arasında çelişki olduğu gibi, Görevde Yükselme Yönetmeliği ile de bağdaşmadığından görevde yükselme yönetmeliğine uygun hale getirilmelidir.

Atanamayacak yerleri düzenleyen Madde 8 :

Bu maddenin birinci(Giriş) fıkrasındaki "Orman Bölge Müdür Yardımcıları," (b) bendindeki Amenajman "Heyet Denetçisi, Amenajman Heyet Başkanı," ifadelerinin bu metinden çıkarılması gerekmektedir.

Gerekçe          :Amenajman Heyet Denetçilerinin her ne kadar kadroları Ankara Orman Bölge Müdürlüğünde bulunmuş olsa bile Orman İdaresi ve Planlama Dairesi Başkanlığına bağlı olarak çalışmaları,

Amenajman Heyet Başkanlarının ise yine Bölge Müdürlüğü merkezindeki heyetlere atamalarının yapılması nedeniyle bu birimlerinde İl lerde bulunduğundan bu maddenin birinci fıkrasındaki Orman Bölge Müdür Yardımcıları ile (b) bendindeki Amenajman Heyet Denetçisi, Amenajman Heyet Başkanı, ifadelerinin bu metinden çıkarılması gerekmektedir.

 Bu maddenin (c) maddesi  "Ancak son genel nüfus sayımına göre İlçe nüfusu ( ilçe merkez belediye nüfusu) 25.000i aşan yerlerde, İl nüfusu 50.000 i aşan yerlerde  (b) bendi hükümleri uygulanmaz." şeklinde düzenlenmelidir.

Gerekçe          :Nüfus ile Orman varlığı genellikle ters orantılıdır. Bu genellemeye göre nüfusu fazla olan ve gelişmiş il ve ilçelerde orman varlığı bu oranda azaldığı dikkate alındığında 50.000in üzerinde orman işletme müdürlüğü kurulu ilçemiz çok azdır. Kalan ilçelerde nüfus sınırının 25.000 e, taslakta hiç düzenlenmeyen İl sınırının ise 50.000 olarak uygulanması gerekmektedir.

 İşletme Şefliklerine Atanma düzenleyen Madde 12 :

Bu maddenin ( a ) bendi Orman "İşletme Şefliği görev süresi asgari 12 yıldır. "İşletme Şefliği görevinin tamamını 4. ve 5. bölgede geçiren her beş yıla bir yıl olmak üzere, şeflerin toplamda 10 yıl görev yapmaları halinde 12 yıl görev yapmış sayılırlar." Şeklinde düzenlenmelidir.

Gerekçe             : Yeni göreve başlamış meslektaşlarımız 40 yıl gibi bir süre çalıştıktan sonra emekli olabilecektir. Hal böyle iken Müdür yardımcılığı süresini 4 yıla indirerek işletme şefliğinde geçen süreyi 12 yıl olarak düzenlemek gerekir.

                           Bu yönetmelik Milli Eğitim Bakanlığında olduğu gibi 5. bölgedeki süresini dolduranlara otomatik(mecburi) tayin hakkı ve tercihi öngörmediğinden herhangi bir sebeple 4 ve 5 de uzun süre kalmış olan teknik elemanların görevde yükselme sınavına çağrılırken 2 yıl ilave edilerek hizmet yılının hesap edilmesi teşvik açısından önemli olduğunu kanaatindeyiz.

İşletme Müdür Yardımcılığına Atanma düzenleyen Madde 13 :

Bu maddenin (d) fıkrası "Orman İşletme Müdür Yardımcılığı görev süresi asgari 4 yıldır." Şeklinde değiştirilmelidir.

Gerekçe             : Bu değişikliği İşletme şefliğini 12 yıla çıkarma değişikliği ile birlikte öneriyoruz. İşletme şefliği süresinin biraz uzun Müdür yardımcılığının biraz kısa tutulması gerekmektedir. Çünkü işletme şefleri görevlerinde elde ettikleri pratik çözüm, hızlı karar verebilme yeteneği, sosyal ilişkiler, idarecilik vasıfları gibi kazanılan yetenek ve tecrübe 6 yıl müdür yardımcılığı(İkinci İdareci Kişilik) yapan meslektaşlarımızın kazandıkları bu olumlu özellikleri kaybetmelerine sebep olacaktır. 6 yıl Müdür Yardımcılığı görevi yapan bir meslektaşımızı işletme müdürü yaptığımızda karar verme noktasında yönetim bilimi açısından zorluklar yaşaması muhtemeldir. Bu sosyolojik bir olgudur.

İşletme Müdür Yardımcılığı ve İşletme Müdürlüğüne Atanma düzenleyen Madde 13-14

 Bu maddelerin (c) bentlerinde yer alan "Tercihte bulunmayan veya" ibaresi ile aynı bentte yer alan "5 veya 4, sınıf" ibareleri madde metninden çıkarılması gerekmektedir.

Gerekçe             :Tercihte bulunmamak bir mecburiyet değil kişisel bir tercihtir. Keyfi sayılabilecek bu tercihin ödüllendirilmesi doğru değildir.

                           Puan veya kadro yetersizliği nedeniyle bir alt görevde çalışacakların ise illa ki 5.ve 4. bölgelere tayin edilmeleri bir zaruret gibi düzenlenmiştir. Alt görevde devam etmek zaten bir fedakârlıktır. Bun görevin 5.ve4.sınıf bölgelerde yapılmasını zorunlu hale getirmemek gerekir. Sınırlama yapmak hem kurumu hem de kişilerin hareket alanlarını kısıtlayabilir.

Daire Başkanı Atanma düzenleyen Madde 20:

 "Bölge Müdürlüğü veya 3 yıl Bölge Müdür Yardımcılığı ya da Şube Müdürlüğü, Orman işletme Müdürlüğü, Başmühendis, Kadastro Koordinatörlüğü, Kadastro Komisyon Başkanlığı,Amenajman heyet Başkanlığı, Orman Harita ve Fotogrometri Müdürlüğü, Yedek Parça Depo Müdürlüğü görevlerinin toplamı en az 6 yıl  asil veya tedviren yürütmüş olanlar Daire Başkanı olarak atanabilir." Şeklinde düzenlenmelidir.

Gerekçe             : Burada 8 yıl şube müdürlüğü yapmış bir kişinin atanabileceği vurgulamıştır. 8 yıl Orman İşletme Müdürlüğü yapanlar atanamazlar mı? Kadastro Dairesi başkanlığına atanacak ve meslek hayatını Kadastro komisyonunda teknik üye, Kadastro Komisyon başkanı, Kadastro Koordinatörü olarak geçirmiş bir teknik elemanın şube müdürü ile aynı şart ve haklara sahip olmamasını hangi adalet ölçüsü ile açıklanabilir? Kaldı ki şube müdürünün atanacağı dairede çalışması da öngörülmemiş. Yani Eğitim dairesinde 8 yıl görev yapmış bir teknik eleman Koruma, Silvikültür, Kadastroya ve Amenajmana Daire başkanı olabilir. Amenajmanda 8 yıl başmühendis olarak çalışan Amenajman dairesi başkanı olamaz bunu izah etmek çok zor. Ayrıca sürekli 8 yıl bir görevde çalışılması meslek geleneklerimize ters. Çünkü bir mühendis hem işletme müdürlüğü hem de bir dönen şube müdürlüğü daha sonra Komisyon başkanlığı veya bölge müdür Yardımcılığı yapmış olabilir. Onun için süreyle ilgili "meslekte toplam" ibaresinin geçmesi gerekmektedir. Süreyi de 6 yıla indirerek çok başarılı olan meslektaşlarımızın önünü açmak gerekmektedir.

Genel Müdür Yardımcılığına Atanma düzenleyen Madde 21 :  

 "Daire Başkanlığı ve Orman Bölge Müdürlüğü görevini yürütenler veya Toplam 10 yıl Orman İşletme Müdürlüğü, Şube Müdürlüğü, Kadastro komisyon Başkanı, Kadastro koordinatörü, Amenajman heyet başkanı, Başmühendis, Orman Bölge Müdür yardımcısı olarak görev yapmış olanlar Genel Müdür Yardımcısı olarak atanabilirler." şeklinde düzenlenmelidir.

Gerekçe             : Bilindiği gibi Orman Genel Müdürlüğünde Orman Bölge Müdürlüğü, Daire Başkanlığı görevleri sayısı çok azdır. Başarılı meslektaşlarımızın pek çoğu çok istemelerine rağmen çeşitli nedenlerle Orman Bölge müdürü veya daire başkanı olamamaktadırlar. Bunun için meslekte başarı ile görev yapmış meslektaşlarımıza toplam10 yıl Orman İşletme Müdürlüğü, Şube Müdürlüğü, Kadastro komisyon Başkanı, Kadastro koordinatörü, Başmühendis, Orman Bölge Müdür yardımcısı görevlerini yürütmeleri halinde Orman Genel Müdür Yardımcısı görevi verilebilmelidir.

Hizmetin Gereği Görev yeri değişikliklerini düzenleyen Madde 24:

                           Maddeye bir fıkra eklenerek (e) "Görevi gereği halkla ilişkileri bozulmuş, çalışma barışını sağlayacak imkânlar olmadığını birinci ve ikinci sicil amirleri tarafından bir tutanakla tespit edilmesi halinde teknik elemanın görev yeri eşdeğer hizmet bölgeleri içersinde yer değiştirilebilir." hükmü getirilmelidir.

Gerekçe             : Özellikle orman İşletme şefliklerinde ve kadastro çalışmalarında yapılan ormancılık faaliyetleri veya tutulan zabıtlar sonucu teknik eleman bulunduğu ortamda görev yapamaz hale geldiği zaman zaman karşılaşılan bir durumdur. Bu vakanın onarılmasının mümkün olmaması halinde 5, bölgede ise yine 5, bölgeye 4, bölgedeki yine 4, bölgeye olmak üzere yer değişikliğine tabi tutulabilmesi idareyi de rahatlatacak bir uygulama olacaktır.

Özür Durumlarında dolayı Görev Yeri Değişiklikleri Düzenleyen Madde 25:

Bu maddenin (b) fıkrasının sonuna "Mecburi hizmeti bulunan eşlerle, tayin olacağı yerde eşinin çalıştığı kurumun birimlerinin olmaması halinde ast üst ilişkisi aranmaz" hükmü ilave edilmelidir.

Gerekçe          : Örneğin eşin polis asker gibi zorunlu görev yapması veya eşin adliye teşkilatında çalışıp da bu kurumun o ilçede olmaması gibi hallerde ast üst ilişkisi ile değil zorunluluk halleri dikkate alınarak atama yapılabilmesine imkân verilmesi personel daire başkanlığını rahatlatacaktır.

          Zorunlu Hizmet Süresinden Sayılmayacak Süreleri düzenleyen Madde 30:

   Bu Maddenin (b) bendi "657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu Hükümlerine göre aylıksız izin almak suretiyle geçirilen süreler(4688 Sayılı kanun kapsamında olanlar hariç) Bölge Hizmetinden sayılmaz." Şeklinde düzenlenmelidir.

Gerekçe             :  4. Maddenin gerekçesi ile aynı

TABLO:

            Tablonun işletme Müdürlükleri ve Orman işletme Şeflikleri bazında ayrı ayrı uygulanması gerekmekte olduğu olmazsa olmaz önerimizdir.  Teknik personelin büyük çoğunluğunun 1319 Orman işletme Şefliğinde çalıştığı düşünüldüğünde çalışmanın şeflik tabanlı yapılması zaruridir.

Birkaç örnek:

Diyarbakır Orman işletme Müdürlüğü(1. Bölge) Diyarbakır-Mardin Şeflikleri ile Dicle hani, Hazro, Mazıdağı şeflikleri bir tutulmuş hepsi 1. bölgeye

Tİrebolu Orman işletme Müdürlüğü(2. Bölge)Tirebolu - Görele Şeflikleri ile Harşit- Akılbaba şeflikleri bir tutulmuş hepsi 2. bölgeye

Elazığ Orman işletme Müdürlüğü(1. Bölge)Elazığ-Malatya Şeflikleri ile Palu, Karakoçan, Pötürge, Hekimhan şeflikleri bir tutulmuş hepsi 1. bölgeye

Fethiye Orman işletme Müdürlüğü(1. Bölge)Fethiye - Güneydağ  Şeflikleri ile Üzümlü ve Eşen şeflikleri bir tutulmuş hepsi 1. bölgeye

Espiye Orman işletme Müdürlüğü(3. Bölge)Espiye Şefliği ile Ekindere, Esenli, Tohumluk, Karadoğa hatta Yağlıdere şeflikleri bir tutulmuş hepsi 3. bölgeye

Yukarıda hassas bir şekilde karşılaştırılan örneklerden de anlaşılacağı gibi bu uygulama yeniden düzenlenmelidir.

Ancak sınıf tablosu mevcut hali ile kalacak olur ise tablo ekteki gibi düzenlenmelidir. Tabloda Siyah karakterde ve altı çizili yer değişikliği yapılan işletmeleri göstermektedir.

                TARIM ORMAN VE ÇEVRE ÇALIŞANLARI BİRLİĞİ SENDİKASI

     Mustafa Özkaya                   Tahsin Suda                                  Yavuz Atçı             

     Genel Sekreter              Genel Teşk. Sekreteri                     Genel Eğitim Sekreteri                                        

                                                                                      Ankara Orman Bölge Müdürlüğü

                                                                                                İMİ Şube Müdürü        

BÖLGE
MÜDÜRLÜKLERİ

ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜKLERİ

1. SINIF

2. SINIF

3. SINIF

4.SINIF

5. SINIF

ADANA

Adana

Kozan

Kadirli

Yahyalı

Pos

Osmaniye

Karaisalı

Saimbeyli

Pozantı

Feke

ADAPAZARI

İzmit

Gölcük

Akyazı

 Adapazarı

Geyve

 Karasu

Hendek

AMASYA

Samsun

Amasya

Niksar

Akdağmadeni

 Koyulhisar

Bafra

Vezirköprü