ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞANLARINA 2013 YILINDA ÖDENECEK YANGIN ..
01 Ocak 1970 Perşembe 02:00ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞANLARINA 2013 YILINDA ÖDENECEK
YANGIN FAZLA MESAİ ÜCRETİ HAKKINDA AÇIKLAMA
TOÇ BİR-SEN ailesinin çok kıymetli mensupları;
Bizler TOÇ BİR-SEN ailesi olarak, sadece üyelerimizin değil, tüm Tarım-Orman çalışanlarının haklı talepleri için çalışan, sorunların çözümü adına hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan, gayretlerimiz ile saygın aile mensuplarının bu takdire şayan destansı mücadelesi nedeniyle de her geçen gün büyüyen sizler adına samimi , dürüst ve şeffaf olarak mücadele ediyoruz.
SENDİKAMIZIN KURULDUĞU 2001 TARİHİNDEN 2012 TARİHİNE KADAR
YANGIN FAZLA MESAİ ÜCRETİ HAKKINDA VERMİŞ OLDUĞU MÜCADELESİ
Saygıdeğer Orman Çalışanlarımız;
Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü merkez ve taşra çalışanlarının 2001 yılında başlayan özlük ve ekonomik haklarının iyileştirilmesi adına, orman yangınları ile mücadelede görev yapan çalışanlarımızın 2001-2012 döneminde yapılan mücadele sürecinde : hafızalarımızı tazeleyecek olursak;
- 2001-2004 yılları arasında orman çalışanlarımızın almış oldukları ücretler, diğer bakanlıklardaki emsal görevleri yapan çalışanlardan daha düşüktü. Diğer kamu kurum ve kuruluşlarda çalışanların özlük hakları, ilgili Bakanlar ve Kurumların en üst düzey yetkililerinin gayretleri ile çeşitli adlar altında (Fazla mesai ücreti, tazminat, üretimi teşvik pirimi gibi) ödemelerle iyileştirilmişti.
Ancak mülga Çevre ve Orman Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğü çalışanlarının ücretleri çok düşük bir seviyede kalmıştı. Bu nedenle 2001-2004 yılları arasında sendikalarca ve çeşitli STK lar tarafından orman çalışanlarına, öncelikle ÇEVRE TAZMİNATI ve YANGIN TAZMİNATIgibi ek ödemeler çıkarmak için ciddi mücadeleler verilmiş ancak bu yıllar arası olumlu bir sonuç alınamamıştır.
Ta ki Antalya Orman Bölge Müdürlüğü sınırları içinde çıkan bir orman yangınında 5 çalışanımızın alevlerin ortasında kalarak şehit olmaları ile sonuçlanan, çok acı ve herkesi fevkalade sarsan üzücü olay neticesinde: Bütün STK larla birlikte, mülga Çevre ve Orman Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğü tarafından TBMMde verilen mücadele 2004 yılında olumlu sonuçlanmıştır.
- 17.06.2004 tarihinde T.B.M.M tarafından kabul edilen 03.07.2004 tarih ve 25511 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6831 sayılı Orman Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkındaki 5192 sayılı Kanunun 2. Maddesinde yer alan "... Orman yangınlarına bilfiil katılanlardan " ...657 sayılı D.M.K tabi memurlardan Orman Genel Müdürlüğünün merkez ve taşra teşkilatı kadrolarında orman yangınları ile mücadelede ... fiilen görev yapanlara döner sermaye bütçesinden karşılanmak üzere Mayıs ayı başından Kasım ayı sonuna kadar ayda 10.000 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçmemek üzere aylık maktu fazla çalışma ücreti ödenebilir. Fazla çalışma ücreti personelin kadro unvanı, görev mahalli,çalışma süreleri, görevin önem ve güçlüğü dikkate alınarak Maliye Bakanlığının uygun görüşü ve Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenir hükmüne istinaden Orman Genel Müdürlüğünce çıkarılan Orman Genel Müdürlüğü Personeline Yapılacak Fazla Çalışma Ücretine İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre, fazla çalışma ödemeleri 2012 yılı sonuna kadar yapılmıştır.
2008 Yılında MEMUR-SEN ve TOÇ BİR-SENin gayretleri ile "EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET ÇALIŞMASI" neticesinde 40+40 TL olan Denge Tazminatı ile başlayan ek ödemeler; 2008 yılı toplu görüşmelerinde alınan karar gereğince, Bakanlar Kurulu nun 2012 yılı sonuna kadar farklı bakanlıklarda aynı unvanlara sahip çalışanlar arasındaki maaş adaletsizliğinin giderilmesi çalışmalarının sonucu olarak;
- 02.11.2011 tarih ve 28103 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 666 Sayılı Kanun Hükmündeki Kararname gereğince Başbakanlık ve Maliye Bakanlığı başta olmak üzere, tüm Bakanlık ve Genel Müdürlüklerde ödenen her türlü tazminat ve fazla mesailer 01.01.2013 tarihi itibariyle kaldırılarak, Tüm Kurum Kuruluşlardaki 91 Adet Kanun, Bakanlar Kurulu Kararı veya Yönetmelik ile çeşitli adlar altında ödenen tazminat ve fazla mesailerin tamamı, Bu kapsamda da Orman Genel Müdürlüğü personeline 7 ay boyunca ödenen yangın fazla mesai ücreti kaldırılmış, yerine 12 Ay boyunca ödenen EK ÖDEME uygulaması getirilmiştir.
Aşağıdaki tabloda da görüleceği gibi çalışanların herhangi bir hak kayıpları olmamıştır. Aksine 7 ay boyunca ödenen yangın fazla mesaisi ücreti yerine Ek Ödeme İyileştirmesi getirilerek 12 aya çıkarılmıştır.
2012-2013 YILI TOPLU SÖZLEŞME SÜRECİNDE 666 K.H.K İLE KALDIRILAN
YANGIN FAZLA MESAİ ÜCRETİ KONUSU İLE İLGİLİ YAŞANAN SÜREÇ
Saygıdeğer Orman Çalışanlarımız;
Yetkili Sendika TOÇ BİR SEN tarafından 2012 Toplu Sözleşme sürecinde orman yangınlarında görev yapan çalışanlarımız alın terlerinin karşılığı almak üzere, konu yeni bir talep olarak Toplu Sözleşme masasına taşınmış ve masada TOÇ BİR-SEN in direyetli duruşu ve vermiş olduğu ciddi mücadeleler sonucunda, talebimiz masada karşılık bulmuş, 666 sayılı KHK ile tüm kurumlar için kaldırılan, fazla çalışma ücretinin OGM çalışanlarına Yangın Fazla Mesaisi olarak yeniden kazandırılması için TOÇ-BİR SEN in 2012-2013 Dönemini kapsayan Toplu Sözleşme Taleplerinin 29.maddesinde,
"Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğünde 7 gün 24 saat esasına göre yıl boyunca doğaya açık alanlarda hayati risk taşıyan; koruma, orman sınırlandırma ve orman yangınları ile mücadele hizmetlerinde fiilen görev yapan kamu görevlilerine, Orman Genel Müdürlüğü döner sermayesinden 7 ayla sınırlı ödenmekte olan fazla mesai ücretinin görev yapılan sürece merkez ve taşra ayrımı yapılmaksızın 12 ay boyunca ödenmesi şeklinde yazılarak net bir biçimde talep edilmiştir.
Talebe gerekçe olarak ise;
" 6831 sayılı yasanın 71.maddesi ve buna dayalı olarak hazırlanan yönetmelik uyarınca orman koruma, sınırlandırma ve orman yangınlarıyla mücadele hizmetlerinde fiilen görev yapan personele aylık 50 saati geçmemek üzere ödenen fazla çalışma ücreti 2012 yılı itibariyle Bakanlar Kurulunun 666 sayılı kararnamesiyle uygulamadan kaldırılmıştır. Orman çalışanlarımız, ülkemizin Akdeniz iklim kuşağında yangına hassas bir konumda bulunması, 2/B uygulamaları dâhil orman sınırlama (kadastro) ve ülke ormanlarına kanun dışı müdahalelerin bertaraf edilmesi için can güvenliğini riske atarak zor şartlar altında ve normal mesai saatleri dışında 7 gün 24 saat esasına göre çalışmaktadırlar. Nitelik gerektiren ve fiilen yapılan bu görevleri yerine getiren personellerin yapmış oldukları bu faaliyetlerden dolayı emeklerinin karşılanması verimliliğin artırılması ve çalışanları motive etmesi açısından önemlidir." Şeklinde TOÇ BİR-SEN tarafından ifade edilmiştir.
Ancak ; Konu ile ilgili olarak Toplu Sözleşme Görüşmelerinde Maliye Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı nın madde üzerinde müdahalesi ve Orman Genel Müdürlüğünün görüşleri doğrultusunda "01.01.2013 tarihinde geçerli olmak üzere Orman Genel Müdürlüğünün taşra teşkilat kadro ve pozisyonlarında bulunan memur ve sözleşmeli personelden normal çalışma saatleri dışında orman yangınlarına doğrudan bil fiil müdahale edenlere döner sermaye bütçesinden karşılanmak üzere Mayıs ayı başından Kasım ayı sonuna kadar ayda elli saati geçmemek üzere yılı merkezi bütçe kanunun da belirlenen fazla çalışma saat ücretinin beş katı tutarında fazla çalışma ücreti ödenir hükmü getirilmiştir.
Orman Yangın Fazla mesai ücretinin 2012-2013 dönemini kapsayan Toplu Sözleşme taleplerimizin 29.maddesinde olduğu gibi geçmesinin sağlanması için sendikamızca ciddi mücadele edilmiştir. Ancak bilindiği üzere Toplu Sözleşme görüşmelerinde mutabakata varılamadığı için konu Kamu Görevlileri Hakem Kurulu na sendikamızca itiraz edilmiştir. Kamu Görevlileri Hakem Heyeti itirazı değerlendirmiş ve"01.06.2012 tarih ve 28310 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Görevlileri Hakem Kurulunun 60. maddesiyle; 1/1/2013 tarihinden geçerli olmak üzere, Orman Genel Müdürlüğünün taşra teşkilatı kadro ve pozisyonlarında bulunan ve memur ve sözleşmeli personelden normal çalışma saatleri dışında orman yangınlarına doğrudan bilfiil müdahale edenlere döner sermaye bütçesinden karşılanmak üzere Mayıs ayı başından Kasım ayı sonuna kadar 50 saati geçmemek üzere 2012 yılı merkezi yönetim bütçe kanunda belirlenen fazla çalışma saat ücretinin beş katı tutarında fazla çalışma ücreti ödenir" şeklinde kabul edilerek Toplu Sözleşmenin bir kazanımı olarak hayata geçirilmiştir. Orman Genel Müdürlüğü nün Toplu Sözleşme Görüşmelerinde yazmış olduğu kurum görüşü ile Kamu Görevlileri Hakem Kurulunun Resmi Gazetede de yayınlanan karar metni ile aynıdır.
2012-2013 DÖNEMİ TOPLU SÖZLEŞME KAZANIMI OLAN
YANGIN FAZLA MESAİ ÜCRETİNİN ÖDENME ŞEKLİ
Şimdi Yetkili Sendika TOÇ BİR-SEN olarak tüm çalışanlarımız ve üyelerimiz adına Orman Genel Müdürlüğünden, Toplu Sözleşmede KAZANILAN Yangın Fazla Mesai Ücretinin 2013 Yılı Mayıs ayı başından Kasım ayı sonuna kadar ÖDEMENİN ŞEKLİ İLE İLGİLİ taleplerimiz şunlardır:
1-) Yetkili Sendika TOÇ BİR SENin gayretleriyle 2013 yılından itibaren kazanıma dönüştürülen, Orman Yangınlarıyla Mücadelede Çalışacaklara Ödenecek Yangın Fazla Çalışma Ücretinin Tüm Taşra Çalışanlarının Tamamını Kapsayacak Şekilde 2004 yılında çıkarılan 5192 sayılı kanunda olduğu (Bu kanunda Merkez çalışanları için nöbet tutanlar ibaresi getirilmişken, Taşra Çalışanları için nöbet ibaresi kanunda yer almamıştı. Buna rağmen ödemeler nöbet tutturularak yapılmıştı.) gibi nöbet sistemine göre ödenmesi, bu konuda taşraya yeni bir talimatın kurumca gönderilmesi sağlanmalıdır.
2-) Yangın Tazminatının ödenmesini sağlayan 5192 sayılı Kanunun metni ile TOÇ BİR-SEN in talebiyle çıkarılan 2012 Kamu Görevlileri Hakem Heyetinin ifade lafzına bakıldığında örtüşen ifadeler olmasına karşın Orman Genel Müdürlüğü nün 5192 sayılı Kanuna istinaden çıkarmış olduğu Orman Genel Müdürlüğü Personeline Yapılacak Fazla Çalışma Ücretine İlişkin Yönetmeliğin ilgili ve özellikle 2. Ve 7. Maddelerinde sorunun net bir biçimde çözmesine karşın 2012 Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararları sonucu da TOÇ BİR-SEN in uzun uğraşlar ve büyük mücadelelerle almış olduğu yangın Fazla mesaisini hakkının, Orman Genel Müdürlüğü nün uygulamaları ve takdir yetkileri ile darlaştırmamasını ve bu hakkın geri almamasını talep ediyoruz. Kurumun madde üzerinde yorumunda herhangi bir çekincesi var ise, Bir Bakanlar Kurulu Kararı ile madde metnine Nöbet Tutanlar İbaresi ekletilebilir.(Sendika olarak düşüncemiz buna ihtiyaç yok eski kanun metninde de taşra çalışanları için kanunda nöbet ibaresi yoktu, ve ödemeler nöbet esasına göre yapılmıştı.)
Örneğin 13.03.2013 tarih ve 4401 sayılı resmi gazete yayımlanan ; "6292 sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun uyarınca yapılacak satış ve iade işlemlerinde fiilen görevlendirilenlere ödenecek fazla çalışma ücretine ilişkin Bakanlar Kurulu kararında" olduğu gibi bir karar çıkarılabilir.
Ülkemizin Akdeniz iklim kuşağında yangına hassas bir konumda bulunması, orman yangınlarının önlenmesi ve söndürülmesinde can güvenliğini riske atarak zor şartlar altında ve normal mesai saatleri dışında 7 gün 24 saat esasına göre çalışanlarımızın emeklerinin karşılanması verimliliğin artırılması ve çalışanları motive etmesi açısından Mesai saatleri dışında, çalışanlarımızın, 2013 Mayıs Döneminde başlayacak Yangın Sezonunda yangın fazla mesai ücretinden mahrum kalmamaları için, daha vakit varken TOÇ BİR SEN in TOPLU SÖZLEŞME KAZANIMININ HAYATA GEÇİRİLMESİ için idarenin çözüm adına her türlü adımı ivedilikle atmasını taşranın beklemekte olduğu 2013 YILI YANGIN FAZLA MESAİ ÜCRETİ UYGULAMA ŞEKLİNE İLİŞKİN TALİMATLARININ bir an önce gönderilmesini ve kamu oyundaki bilgi kirliliğinin giderilmesini önemsiyoruz ve talep ediyoruz.
TOÇ BİR-SEN iN ÜLKEMİZ VE ÇALIŞANLARIMIZ ADINA
NE YAPTIĞINI DOST VE ŞAŞI BAKAN HERKES ÇOK İYİ BİLİYOR
Saygıdeğer Orman Çalışanlarımız;
Arkadaşlarımız Anadolunun dört bir tarafında bin bir sıkıntı ve fedakarlıklarla mesleki çalışmalarını sürdürürken çok iyi bilinmeli ki TOÇ BİR-SEN olarak her platformda ve her süreçte yetkili ve etkili sendika olmanın bilinci ve sorumluluğu ile bütün üyelerinin olduğu gibi, Orman Genel Müdürlüğü çalışanların da tutan eli, haykıran sesleri olduk. Birileri gibi süreçte kriz gözleyen ve muhtemel krizlerden fayda bekleyenlere inat; yaşadığımız sıkıntıların sancısıyla, çözüm için, darda olanlarla birlikte omuz omuza verip, bin bir sıkıntıda ki çalışanlarımız, üyelerimiz ve onların mahzun eş ve çocukları için onurlu ve soylu mücadeleden geri durmadık, çok bedeller ödedik. Ama kimseye bu uğurda bedel ödetmemek için hep titredik. Orman çalışanlarımızın güvenine, inançlarına ve samimiyetlerine hep layık olmaya çalıştık. Biz onları dar günlerinde yalnız bırakmadık, asla da bırakmayacağız.
Yetkili olduğumuz 2008 yılından bugüne çalışanlarımızın haklarında hiçbir geriye gidiş olmamış, aksine çalışanlar için; Maaşlardaki artışlardan, aile-çocuk yardımlarının artırılmasına, giyim yardımlarının nakdi olarak ödenmesinden, 2008 yılında 40+ 40 TL ile başlayan ek ödemelerin 2013 yılı itibari ile 800- 1300 TL aralığına çıkarılmasına ve diğer özlük ve sosyal haklarla ilgili iyileştirmeler gibi onlarca talebimiz bu dönemde karşılık bulmuştur.
Yetkili ve etkili sendika olarak Kurum İdari Kurulları, Kamu Personeli Danışma Kurulu, Toplu Görüşme ve Toplu Sözleşme masaları, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu gibi her platformda çözüm adına sorunları gündeme taşıyan ve gözünü budaktan esirgemeyen TOÇ BİR SENden başka kim var?
TOÇ BİR-SEN ailesinin çok kıymetli mensupları;
Şu çok iyi bilinmeli ki: TOÇ BİR-SEN hiçbir mensubunu ıssız yollarda sahipsiz bırakmadı. Çok şükür ki hiçbir mensubu da TOÇ BİR-SENi sahipsiz bırakmayacaktır. Bu anlamda bizlerden güvenini samimiyetini, fedakarlığını ve vefasını esirgemeyen her bir üyemize sonsuz teşekkürlerimizi ve şükranlarımızı sunuyoruz. Buralara birlikteliğimiz, güvenimiz, ilkemiz ve kararlı mücadelemiz ile bir arada olmanın birliği, dirliği ve gücü ile geldik. Bundan sonrada gidilecek yolumuzda sermayemiz ve azığımız yine bunlar olacaktır.
Tüm üyelerimize ve kamuoyuna saygı ile duyurulur.
TOÇ BİR-SEN
Genel Merkez Yönetim Kurulu