Türkiye Yüzyılı’nda Kadın Emeği Çalıştayı ve Paneli Gerçekleştirildi
07 Mayıs 2024 Salı 17:32Kadın emeğinin geleceğinin ve fırsatlarının konuşulup tartışıldığı panel ve çalıştaya Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Büyükelçi Yavuz Selim Kıran, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Faruk Özçelik, Memur-Sen Kadın Komisyonu Başkanı Sıdıka Aydın, Hak-İş Kadın Komitesi Başkanı Fatma Zengin, Memur-Sen Yönetim Kurulu Üyeleri, Konfederasyon bünyesindeki sendikaların genel başkanları, komisyon başkanları ile alanında uzman akademisyen ve hukukçular katıldı.
Özçelik: Güçlü kadın güçlü toplum demektir
Programda selamla konuşması gerçekleştiren Bakan Yardımcısı Özçelik, bakanlık olarak, sendikal örgütlenmede kadınların daha fazla yer almalarını ve karar alma mekanizmalarına daha fazla katılmalarını önemsediklerini ifade ederek, “Kadının toplumun her kademesinde, asli bir unsur olarak var olması, sosyal yaşama aktif bir şekilde katılması, fırsatlardan eşit ve adil bir şekilde yararlanması hayati öneme sahiptir. Güçlü kadınlar, güçlü aileler ve ardından güçlü bir toplum demektir. Bu da ülkemizin ikinci yüzyılında, tarihe yeniden adını altın harflerle yazdıracak küresel başarılar anlamına gelmektedir. Dünya ile daha güçlü bir rekabet için, ülkemizde kadınlarımızın çok yönlü bakış açısına, zekâsına ve cesaretine her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğunu belirtmek istiyorum. Bugün kadınlar, ülkemizin yakalamış olduğu ekonomik istikrarla birlikte, sahip oldukları cesaretle, dünyanın farklı ülkelerinde eğitimde, ticarette, siyasette ülkemizi başarıyla temsil ediyorlar. Bu başarı hepimizin gururudur. Bu başarıyı daha yükseklere taşımak hepimizin görevidir” dedi.
Kıran: Bu çalışmalar bize rehberlik ediyor
Bakan Yardımcısı Büyükelçi Kıran ise Memur-Sen ve Hak-İş’in mücadelesinin Türkiye’nin ötesinde çok geniş bir coğrafyada ilham kaynağı olarak karşılık bulduğunu vurguladı.
Panel ve çalıştayda gündeme getirilen konuların dünya kadın hareketi tarafından da dikkatle izleneceğini söyleyen Kıran, şöyle konuştu:
“Burada tartışılacak ve ortaya çıkacak fikirler hükümetimizin adımlarına da rehberlik etmiş olacak. Geçmişimize baktığımızda bize her zaman bu medeniyetin tarihe yön vermiş ecdadımızın da bize vermiş olduğu mesaj her zaman kadın emeğinin yüceltilmesi, medeniyetimizin omuzlarında inşa edildiği kadının baş tacı yapılmasıdır. Kadınlarımız için hayata geçirilen her bir adım sizlere analarınızın ak sütü gibi helaldir. Asla bir lütuf ve jest değildir. Kadınlarımızın beklentilerini hayata geçirmeyi hükümet olarak kendimize görev addediyor ve kadınlarımızın çok daha fazlasını hak ettiklerine inanıyoruz. Bu toplantının kadın emeği açısından önemli bir milat olacağına yürekten inanıyorum. Bundan sonra atacağımız her bir adımla da Türk kadınını dünya kadın hareketi içerisinde güçlendirmeye devam edeceğiz”
Aydın: Toplumu aile, aileyi ise kadın ayakta tutar
Programın açış konuşmasını gerçekleştiren Memur-Sen Kadın Komisyonu Başkanı Aydın, emeğin kutsal olduğunu ve Memur-Sen’in alın terini esas aldığını dile getirdi.
Aydın, “Hak, emek ve alın teri kavramlarının en önemli öznesi olan Kadın ve emeği konuşurken; medeniyetimizden, değerlerimizden, birikimlerimizden ve tarihi bilincimizden bağımsız ve kopuk bir ilişki kurmamız da beklenemez. Hepinizin bildiği üzere çalışma hayatında kadınların sayısı her geçen gün artarken toplumsal yaşama kattıkları değer de aynı oranda büyümektedir. Yapılan araştırmalara göre; kadınların iş yaşamında varlıklarının artması ile yoksulluğun azalması; ekonomik büyüme ve daha sağlam toplumsal ilişkiler arasında kuvvetli bir bağ bulunmaktadır. Diğer taraftan; kadın emeğini korumak; aileyi ayakta tutmanın, nesli irşad ile geleceği inşa etmenin, toplumu güçlü kılmanın da olmazsa olmazıdır. Toplumu yozlaşmaya karşı koruyan en organik yapı Aile, aileyi ayakta tutacak olan da kadındır” diye konuştu.
Zengin: Daha iyi bir gelecek için bir aradayız
Hak-İş Kadın Komitesi Başkanı Zengin ise işçi ve memurların temsilcileri olarak sorunlara çözüm aramak, daha iyi bir gelecek oluşturmak için bir arada olduklarını vurguladı.
Zengin konuşmasının devamında, “Hak-İş olarak, 48 yıllık sendikal mücadelemizde kadın odaklı çalışmalar yürüttük. Yirmi yıla yakın süredir ise kadın komitemiz ile bu alanda kurumsal ve profesyonel olarak çalışmalarımızı yürütüyoruz. Ülkemizin birçok ilinde kadın odaklı projeler ve eğitimler yapıyoruz. Kadın Bakış açısıyla sendikacılık, Yeterlilik odaklı sendikalı kadın takım kaptanları gibi kadın odaklı birçok yayını çalışma hayatına kazandırdık. Toplu iş sözleşmelerimizde kadın ve aileyi önceleyen hükümler ekledik. Ebeveyn izinlerinin artırılması, çocuk ve aile yardımı, kreş yardımı gibi kazanımlar elde ettik. Çalışma barışının sağlanması, işyerinde ayrımcılık, şiddet ve tacizin önlenmesi için top yekûn seferberlik başlattık” dedi.
Açış konuşmalarının ardından oturumun düzenine geçildi. “Türkiye Yüzyılında Kadın Emeği Paneli”nde konuşmacılar Hak-İş Genel Sekreteri Eda Akbulut, Dr. Öğr. Üyesi Cavit Demiral, Doç. Dr. Canan Erdoğan ve Öğr. Gör. Tarkan Zengin fikirlerini paylaştı.
Programın öğleden sonra gerçekleşen çalıştay kısmında ise “Mevzuat Uygulamaları, Sorunlar ve Çözüm Önerileri; İş, Aile ve Sosyal Yaşam Uyumu; Çalışma Hayatında Şiddet ve Tacizin Önlenmesi-İş Barışının Sağlanması konu başlıklarında çalışma hayatında kadın işçi ve memurların yaşadığı sorunlara ve çözüm önerilerine değinildi.